konstantinápoly

Meglepőnek hangzik, de a mai Lágymányos városrész területén egykor Európa legnagyobb vigalmi negyedét építették meg. A történet röviden a következő:

Az 1838-as pesti árvíz után rájöttek, hogy meg kell akadályozni a Dunán a jégdugó kialakulását. Ezt azzal kívánták elérni, hogy a budai oldalon beszűkítik a Duna medrét, így gyorsítva a folyását. A terv egy kikötő kialakítása volt, melyet egy gáttal leválasztanak a folyamtól, ezzel egy belső tavat hozván létre. 1870-ben el is kezdték építeni a kikötőt, amelyet 1876-ban ismét elöntött az ár. Később aztán sikerült helyreállítani, de az erre járó teherhajók számára hasztalannak bizonyult a létesítmény és végül 1890-ben ez a vállalkozás végleg csődbe ment.

kikötő

A város azonban ekkor készülődött a közelgő 1896-milleniumra és egy új elképzelés látott napvilágot. Az ötlet Somossy Károly fejéből pattant ki, aki elhatározta, hogy az ünnepségekre felépíti Konstantinápolyt a Déli kikötő helyén. Így aztán ezen az elhagyatott területen fel is épült egy hatalmas vigadónegyed, amely Aja Szófia dzsámi kicsinyített másával, színházakkal és ugyancsak török hangulatot idéző kávéházakkal várta a lelkes közönséget. Fényűző hely volt ez, olasz pezsgővel, perzsa szőnyegárusokkal, hastáncosnőkkel, sőt egy héten háromszor tartottak vízicsata bemutató is.

lagymanyosi konstantinapoly

konsti5 -a duna felől

A természet azonban itt is közbeszólt: fél múlva a helyet ellepték a szúnyogok, a pesti embereket egyre kevésbé érdekelte a hely, így aztán ez a vállalkozás is csődbe dőlt. Az épületek maradványait a második világháború után Lágymányos feltöltésére használták fel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s