folytonosság

post_1_beep

Újbuda története igen sokszínű, noha 1930-ig nem beszélhetünk önálló közigazgatási egységről. Az ókori és középkori tevékenységek nagy része lekorlátozódott a mezőgazdaságra. Az ebből az érából származó tárgyi bizonyítékok nagy részét a Gellért-hegyen, illetve annak gyomrában található kiterjedt barlangrendszerben, valamint a mai Albertfalva területén lelték meg.

Igen komoly fejlődés indult meg a török kiűzése után. A polgáriasodás nyomán, historizáló építészeti stílusok jegyében épült ki többek között a Műegyetem központi campusa, valamint a mai Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső tér körül elterülő polgárházak sokasága. Az motorizáció folyományaként jött létre a Kelenföldtől a Dunáig kelet-nyugat irányban elterülő ipari park is.

lagymanyos

A kerület életében a változást az 1930-as év hozta, az ekkor született belügyminiszteri rendelet értelmében ugyanis önálló közigazgatási jogokat kapott, és a Szent Imre város nevet viselte 1950-ig. A környék fejlődését a második világháború ugyan megakasztotta, de az ezt követő tervgazdaságnak köszönhetően felépült az ország legnagyobb házgyári lakótelepe Gazdagréten.

panel

A kerület fejlődése szerencsére napjainkra sem lassult le, több kisebb-nagyobb beruházás nyomán kortárs építészeti alkotásokkal gazdagodik a környék. Az összképet ma már az Újbuda Center névre hallgató Allee bevásárló központ, az Infopark, illetve a Kopaszi-gát épületegyüttesei határozzák meg.

uj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s