Csepel Europan 2011

Image

A tervpályázat budapesti helyszínének témája a Csepel északi szigetcsúcs keleti oldalának beépítése volt. A tervpályázatra 34 csapat jelentkezett, és 14 értékelhetõ pályamû érkezett be.

Image

1. helyre rangsorolt és megvételben részesült pályamû:

BRUTUS TR801 kódszámú terv – szerzõi: Giacomo Summa, Paolo Carpi, Laura Lorenzo, Silvia Lupi, Vittorio Pizzigoni, Pierpaolo Tamburelli, Francesca Torzo, Andrea Zanderigo

A terv egy erõs koncepcióra felépített gondolatsor, mely megkérdõjelezi a hagyományos építészeti megközelítés módszereit is.
A terv koncepcionális alapgondolata az, hogy: „A terület lehetõségeinek teljes kihasználása azt is jelenti, hogy áruba kell bocsátani az üres tereket. A terület felhasználhatósága még nem kell, hogy azt jelentse, hogy olcsón adjuk. A hiány a lakókörnyezet értékének forrása. Az üres tereket csak úgy menthetjük meg, ha drágán adjuk õket.” Ennek megfelelõen a terv nem törekszik a terület teljes kiaknázására. A gerincút és az új kelet-nyugati út keresztezõdésébe egy hatalmas méretû emelt szintû körforgalmat tervez, mely az alsóbb szinteken magában foglalja a városrész összes kereskedelmi funkcióját; jelképesen összeköti a vásárlást az autós közlekedéssel és tudatosan egy szuburbánus központot hoz létre.
A terület nagy részét nem csak hogy nem építi be, hanem mezõgazdasági területként használja tovább. A lakóterületeket a szántóföldek közé benyúló ujjak köré szervezi igen alacsony laksûrûséget, de egy igen extrém lakókörnyezetet létrehozva.

Image

Image

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s