Szeged STOP Europan 2011- Gyulovics István, Nagy Balázs, Nedeczky Zsolt

kopaszi1  rokuseurpan1
“Az EUROPAN 11 nemzetközi tervpályázat hazai témája a szeged-rókusi erőmű területének revitalizációja és városszövetbe integrálása volt. Az egyetemi ismeretség alapján létrejött, Gyulovics István, Nagy Balázs és Nedeczky Zsolt alkotta fiatal csapat tervének célkitűzése, hogy egyfajta (kulturális) megállóhelyet hozzon létre a városlakók számára, miközben a meglévő heterogén környezetben egyfajta átmenetet képez a beépítésben.” (www.epiteszforum.hu)
414-94styf-yl995-b3423-gw4q1b-yl995-b2422-h0vfb2-yl995-b1
A tervezők kiindulási helyzete egészen hasonló Lágymányosi öbölbeli helyszínünkhöz: egy ipari múltú, illetve enyhe jelenű területet kéne újra belekapcsolni a városszövetbe. Ezt a különálló területet, “zárvány” helyzetet Szegeden az Europan pályázaton indulók egy kultúrális megálló létrehozásával kívánják feloldani.
Fontos szempont volt a tervezés során a hely jellegzetes hangulatának megtartása.
A revitalizációs elképzelésekben a közösségi, kultúrális funkciók mellett lakófunkció fontos szerepet kapott.

“Igyekeztünk olyan szövetet létrehozni, mely az itt lakók közösségi életének különböző léptékben megragadott színhelyei lehetnek. Ilyenek a lakótömbök között létrejövő terek vagy csak az épület lakóinak dedikált tetőteraszok. Ez azért volt fontos számunkra, mert a helyszín környezetének megismerése folytán azt tapasztaltuk, hogy a nagy, keretes beépítésű szomszédos paneltömbök udvarai kicsit személytelenek, a „mindenkié és senkié” elven működnek. ” (tervezők: Gyulovics István, Nagy Balázs, Nedeczky Zsolt)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s